عنوان کامل پایان نامه :
رتبه بندی استراتژی مدیریت دانش با بهره گیری از رویکرد تلفیقی ANP و DEMATEL
انواع دانش
بحث بر روی طبقهبندی انواع دانش، بسیار مهم می باشد؛ زیرا انواع مختلف دانش دارای کاربردهای گوناگونی در مدیریت دانش هستند و همچنین مستلزم بکارگیری مدلهای بخصوص در مدیریت دانش میباشند. با مقایسه انواع دانش میتوان درک بهتری از دانش به وجود آورد.
2-8-1- انواع دانش از نظر نوناکا
یکی از معروفترین طبقهبندیها از دانش توسط نوناکا (Nonaka, 1994:20-25) انجام گرفتهمی باشد، که این طبقهبندی، مبتنی بر توجه پولانی (1962) در خصوص دانش می باشد. نوناکا در این طبقهبندی، دو نوع دانش را معرفی میکند، که عبارتند از:
- دانش صریح[1]( عیان): دانشی می باشد که عینی بوده و میتواند به صورت رسمی و زبان سیستماتیک اظهار گردد. نوناکا معتقد می باشد که این نوع دانش مستقل از کارکنان بوده و در سیستمهای اطلاعات کامپیوتری، کتابها، مستندات سازمانی و نظایر اینها هست. دانش صریح، دارای قابلیت کدگذاری و اظهار از طریق گویش می باشد. علوم دانشگاهی مثال بارز این نوع دانش می باشد.
- دانش ضمنی (نهان یا نهفته)[2]: دانشی می باشد که انتزاعی بوده و دستیابی به آن آسان نیست. لی و چوی به نقل از پولانی دانش ضمنی را به این شکل تعریف میکنند: «دانشی که منابع و محتوای آن در ذهن نهفته می باشد و بهآسانی قابل دستیابی نبوده و غیرساختارمند می باشد.».
این دانش از طریق تجربه و یادگیری عملی کسب میگردد و کدگذاری شده نیست. این دانش، دانش نانوشته سازمان می باشد که بیانگر اندازه تجربه و مهارت کارکنان در حل مسأله می باشد. در این زمینه زیباترین تعبیر را خود پولانی ارائه دادهمی باشد. وی در این خصوص میگوید: «ما بیشتر از آن چیز که میگوییم، میدانیم» (جعفری مقدم، 1382). نوناکا به نقل از پولانی در مورد اهمیت دانش ضمنی گفتهمی باشد که دانش صریح متکی به دانش ضمنی می باشد و یا ریشه در آن دانش دارد (Nonaka, 2001:30).
[1] . Explicit Knowledge
[2] . Tacit Knowledge
سوالات یا اهداف پایان نامه :
– شناسایی شاخصهای اثرگذار بر انتخاب استراتژی مدیریت دانش
2- ارائه مدل تلفیقی انتخاب استراتژی مدیریت دانش با رویکرد ANP و DEMATEL
3- انتخاب استراتژی مدیریت دانش در شهرداری تهران با بهره گیری از رویکرد تلفیقی ANP و DEMATEL