شاید نام چلغوز از نظر بعضی مردم معنی و معنی خوبی نداشته باشه و بعضیا اونو بد و بیرا بدونن، اما اشتباه نکنین. چلغوز فحش نیس! بلکه دانه ای آجیلی و سودمنده که مغزآن مثل تخمه آفتابگردان بوده و طعمی مشابه بادام و پسته داره. مشهدیا این دانه رو بخوبی می شناسن و از طرفداران پر و پا قرص اون هستن. اگه سفری به قسمتای جور واجور استان خراسان داشته باشین حتما از شمال تا جنوب و از شرق تا غرب این استان، چلغوز رو در مغازه ها و فروشگاه های خشکبار بارها می بینین.

دانه ای قهوه ای رنگ که وقتی اونو در پوسته چوبی اش می بینی به یاد هسته خرما می افتی. این دانه رو وقتی بو میدن با صوت خاصی سر باز می کنه و دانه چلغوز از اون خارج می شه. در واقع چلغوز، میوه یه جور صنوبر بزرگ با برگای سوزنی کوتاه و کلفت بوده که بومی پاکستان، افغانستان و شمال شرق ایران از جمله شیروانه.

در قدیم شیرازیا و اراکیا چلغوزخور قهاری بودن، اما امروزه در شمال مخصوصا گیلان و در سراسر مشهد مصرف اون عادی شده؛ اما سوال اینجاس چلغوز چه مزیت تغذیه ای یا درمانی داره که با در نظر گرفتن قیمت گران اون مردمون بعضی شهرها و استانای کشورمون به مصرف اون روی آورده ان ؟

چلغوز، مزیت آجیل رو داره

چلغوز، دانه ای پرچرب و پر از اسیدهای آمینه لازم و اسیدهای چرب غیراشباع خوبه. روغن اون مثل روغن زیتون از افزایش کلسترول بد خون جلوگیری کرده و سرخرگا رو از آسیب حفظ می کنه و از حملات قلبی کم می کنه.

به دلیل کمک به کاهش تری گلیسرید خون یار مهربون کبده و به جهت فیبر و چربی بالا کور کننده خوب اشتهاست. پتاسیم و منگنز اون به تعادل فشار خون کمک کرده و منیزیم این دانه از بی خوابی های شبونه کم می کنه و دردهای عضلانی، خستگی بیشتر از اندازه، تنش و اضطراب رو بر طرف می کنه.

چلغوز به دلیل دارا بودن ویتامینای A، E و K واسه سرحالی و سلامت پوست و تقویت چشم نافعه. نیاسین یا همون ویتامین B3 اون واسه تقویت حافظه و حفظ سرحالی روح و روان موثره و آهن گیاهی اون به اکسیژن رسانی سلولا و بافتای بدن کمک می کنه.

خصوصیات تغذیه ای و درمانی چلغوز تقریبا با شکلای جور واجور مغزهای آجیلی برابری می کنه، اما ویژگی قابل توجه، اندازه بالای ترکیبات آنتی اکسیدانی چلغوزه که می تونه رادیکالای مضر حاصل از واکنشای داغون کننده بدن رو به طور نسبی خنثی کنه.

اما لازمه بدونین این دانه طبع بسیار گرمی داره و واسه همه آدمایی که مزاج خشک دارن مثل صفراویا و سوداویا مناسب نیس و مصرف اون فقط به مزاجای رطوبی مثل دموی مخصوصا بلغمیا پیشنهاد می شه.

این رو هم بدونین حالا در خیلی از استانای کشورمون چلغوز نامعلوم بوده و کمتر به فروش می رسه. حال اگه وسوسه شدین که مزه این مغز پرچرب رو امتحان کنین واسه اطمینان از تازگی این دانه، اونو از آجیل فروشیای معتبر بخرین.

.

منبع :

جمع آوری به وسیله بخش تغذیه سالم زندگی سالم سایت

  • مطالب در رابطه

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *